03 december 2024
Op de 20 belangrijkste campussen en science parken: meer dan 22.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij 3.000 bedrijven
Deze conclusies trekt het adviesbureau Buck Consultants International in vandaag gepubliceerd onderzoek naar de ontwikkelingen van campussen/science parken in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Campussen Overleg, in afstemming met het Ministerie van Economische Zaken. Het bureau maakt een onderverdeling naar ‘volwassen campussen’ (campussen waar meerdere grote R&D-vestigingen zijn gevestigd), ‘groeicampussen’ (zich ontwikkelende campussen door toename van onderzoekers en bedrijven) en ‘campussen in ontwikkeling’ (campussen in eerste jaren). Alle volwassen campussen kennen één of meerdere manifeste kennisdrager(s), zoals universiteiten, universitaire medische centra, kennisinstituten en grote onderzoekscentra van bedrijven. Bij de groep van tien volwassen campussen, die in 2018 als zodanig werden erkend (en ook gezamenlijk het Nationaal Campussen Overleg vormen) zijn nu 3 campussen bijgekomen: Novio Tech Campus Nijmegen1, Brainport Industries Campus Eindhoven en Brightlands Maastricht Health Campus
Magneeteffect
De snelle toename van bedrijven en werkgelegenheid bevestigt dat campussen en science parken steeds belangrijker worden als dé fysieke plekken voor innovatie, zo geven de adviseurs aan. Het zijn niet alleen spin-offs van de universiteiten of grotere kennisintensieve bedrijven die op de campussen zich bevinden. Steeds meer technologie-gedreven bedrijven komen op de kennisbasis, high tech-ecosystemen en talent pool af. De werkgelegenheid op de volwassen en groeicampussen neemt mede daardoor 3-4 keer zo snel toe als de totale werkgelegenheid in de gemeenten waar ze liggen. Naast de 13 volwassen campussen en 7 groeicampussen zijn er ook nog 15 campussen in de ontwikkelfase.
De economische en maatschappelijke betekenis van de op de campussen/science parken gevestigde instellingen, organisaties en bedrijven gaat verder dan de campussen zelf. Er zijn vele honderden bedrijven (in binnen- en buitenland) met wie de op deze campussen gevestigde organisaties en bedrijven samenwerken. Daarmee zijn de volwassen campussen de centrale innovatie hot spots van Nederland.
Een gestage en duurzame ontwikkeling van de campussen is nodig om de positie van Nederland als kennisland te versterken, zo vindt Buck Consultants International. Daarvoor is o.a. nodig:
- Aandacht voor ruimte van de campussen en science parken en bereikbaarheid: kwantitatieve en kwalitatieve groei als attractieve vestigingslocatie, goed bereikbaar per openbaar vervoer, fiets en auto, oplossingen voor waterschaarste en netcongestie-problematiek.
- Faciliteren van het aantrekken van talent, mede ook uit het buitenland (kennismigranten), omdat de werkgelegenheid op deze innovatie-omgevingen snel toeneemt.
- Ondersteuning bij realisering shared research faciliteiten (bijv. clean rooms, meetapparatuur, laboratoria), die vaak geen sluitende business case kennen, omdat de bedrijven uit de belangrijkste doelgroep (start-ups) beperkte middelen ter beschikking hebben.
- Structurele (programmatische) financiering van de campusorganisaties door publieke partijen, die immers het aanspreekpunt voor bedrijven (start-ups, scale-ups, grote bedrijven) en onderzoekers zijn, het cement vormen tussen allerlei samenwerkende partijen, businessplannen opzetten voor nieuwe incubatorgebouwen en gedeelde onderzoeksfaciliteiten, start-ups begeleiden, etc.
De volledige rapportage is te downloaden via deze LINK.