Carbon Footprint: vermindering CO2-uitstoot in transport en logistiek

Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen en de uitstoot van broeikasgassen te reduceren zijn steeds meer bedrijven bezig met het verlagen van hun CO2- voetafdruk. Aankomende Europese wet- en regelgeving (CSRD) verplicht organisaties daarnaast te rapporteren over hun CO2 uitstoot.

Vraag

De Nederlandse Topsector Logistiek heeft een meerjarig Carbon Footprinting programma opgezet waarin bedrijven ondersteund worden in het meten van hun uitstoot. Bedrijven uit de logistieke sector kunnen kosteloos meedoen aan een nulmeting waarin de emissies van het transport berekend worden. Bedrijven worden ingedeeld in zogenaamde communities, bedrijven met een vergelijkbaar type dienstverlening. Door de uitkomsten (anoniem) van concullega’s in een community te vergelijken ontstaat inzicht in een gemiddelde uitstoot waaraan de organisatie zich kan benchmarken.

BCI voert dit programma uit voor Topsector Logistiek en brengt voor verschillende communities de CO2 in kaart.

 

Achtergrond

Logistics Valley Regio Nijmegen is een samenwerkingsverband van ondernemers in de logistieke sector. Vanuit deze samenwerking hebben ondernemers al verschillende projecten uitgevoerd op het gebied van duurzaam transport.  Op basis van de aanmeldingen is een community samengesteld door BCI waarin 7 ondernemers een nulmeting hebben laten uitvoeren.

 

Onze aanpak

Om de uitstoot te berekenen en te alloceren is gebruik gemaakt van order- en brandstof informatie. Op deze manier konden emissies worden toegewezen op verschillende niveaus zoals klanten, ritten en wagens. Dit gaf bedrijven inzicht in de herkomst van de uitstoot waarmee zij gericht kunnen sturen op verbetermaatregelen.

Dataverzameling bleek niet altijd even eenvoudig: veel TMS systemen zijn nog onvoldoende ingericht om eenvoudig een overzicht met de benodigde gegevens te exporteren.  De 7 ondernemers van Logistics Valley zijn geholpen met het verzamelen van de data die vervolgens met de tool BigMile zijn geanalyseerd. De uitkomsten van de analyse zijn door BCI met de bedrijven besproken en toegelicht, want wat betekenen de resultaten en wat kan ik ermee?

Een hoge CO2 uitstoot bij specifieke onderdelen bleek vaak ook een indicatie van een inefficiënte operatie. Het verminderen van emissies is in veel gevallen direct gerelateerd aan het verminderen van kosten. Klanten minder vaak beleveren om beter te kunnen plannen, het verhogen van de beladingsgraad en het optimaliseren van routes zijn voorbeelden van manieren waarop de organisatie kan sturen.

De resultaten van de deelnemers van community Logistics Valley zijn met elkaar vergeleken en bedrijven hebben een benchmark getal ontvangen van vergelijkbare organisaties qua dienstverlening. De uitstoot voor- bijvoorbeeld groupage Europa, koeriersdiensten, stadsdistributie of full truck loads zijn verschillend vanwege de specifieke kenmerken van het transport. Groupage Europa was de meest voorkomende categorie binnen deze community. De gemiddelde resultaten waren goed ten opzichte van de benchmark getallen, hetgeen niet betekent dat er geen ruimte is voor verbeteringen.

 

Resultaat

Carbon-footprint-transport-logistiek

Bedrijven hebben een nulmeting van hun transport uitstoot gerealiseerd en zijn voorbereid op de aankomende wet- en regelgeving. Dit heeft de bedrijven weliswaar een paar dagen inzet in tijd gekost maar het heeft ook vele inzichten opgeleverd en ook de noodzakelijke competenties om de metingen in de toekomst zelf te kunnen uitvoeren en analyseren.

De analyse heeft inzichten opgeleverd in de bedrijfsvoering over bijvoorbeeld het effect van het gebruik van alternatieve brandstoffen en prestaties van de verschillende wagens. Ook heeft het laten zien waar nog te veel lucht wordt vervoerd en welke klanten opvallen vanwege hogere gemiddelde uitstoot. Klanten kunnen, onderbouwd door data, aangesproken worden op bestelgedrag. Het terugkoppelen van CO2 prestaties aan chauffeurs zorgt voor beter rijgedrag.  

Om het momentum vast te houden is door Topsector Logistiek ruimte gemaakt om het project voort te zetten. BCI zet samen met de bedrijven een maandelijks rapport op wat continue monitoring mogelijk maakt. Het meten wordt daarmee een standaard onderdeel van de bedrijfsvoering. Gezamenlijk stellen de bedrijven in de community een doel tot reductie van de CO2.

Vanwege het succes van het project is ook gestart met bedrijven uit Logistics Valley Regio Rivierenland en Liemers- Achterhoek.

 

“Door Carbon Footprinting hebben we heel andere gesprekken met klanten” Mark Huisman, Huisman Logistics (2023)

Topsector Logistiek, Logistics Valley Regio Nijmegen