Ruimtevraag LSH en kennisintensieve bedrijvigheid Leidse regio

De gemeenten hebben behoefte aan een behoefteraming voor ondersteunde bedrijven gericht op LSH en andere innovatieve bedrijvigheid op (inter)nationaal niveau voor vijf verschillende deelgebieden. 

 

Vraag

De gemeenten Katwijk, Leiden en Oegstgeest willen meer inzicht in de ontwikkelingen van en rondom Leiden Bio Science Park (LBSP). De gemeenten hebben behoefte aan een behoefteraming voor ondersteunde bedrijven gericht op LSH en andere innovatieve bedrijvigheid op (inter)nationaal niveau voor vijf verschillende deelgebieden. Hiervoor is vanuit kwantitatief opzicht behoefte aan een raming voor bedrijven gericht op Life Sciences & Health (LSH) en andere innovatieve bedrijvigheid. Vanuit kwalitatief oogpunt willen de gemeenten achterhalen welke vestigingseisen geïnteresseerde bedrijven stellen. Relevante inzichten willen de gemeenten gaan betrekken bij de visievorming en verdere ontwikkeling van de deelgebieden.

Achtergrond

De Leidse regio heeft een omvangrijk gezondheidszorgcluster (GZO), waaronder het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daaromheen heeft zich in de afgelopen decennia een sterk Life Sciences & Health (LSH-)cluster ontwikkeld, met een internationale reputatie en met een sterke aantrekkingskracht op internationale bedrijven.

De groei vindt met name plaats op het Bio Science Park, maar heeft ook een uitstraling op aangrenzende gebieden in Leiden en Oegstgeest en in de toekomst ook in Katwijk. Ondanks dat er nog ruimte beschikbaar is op het Bio Science Park, is het nu van belang om tijdig voldoende ruimte te reserveren voor het LSH cluster. Het tijdig ruimte bieden aan kennisintensieve clusters is namelijk één van de sleutels van het succes van het LBSP en van de regio. Voor een succesvolle, toekomstige ontwikkeling van de drie sectoren (GZO, LSH en kennisintensief) is er behoefte aan een goed onderbouwde ruimtelijke strategie. 

Onze aanpak

In het onderzoek is gebruik gemaakt van een economische en een ruimtelijke component. Economische analyses zijn ingezet om de toekomstige werkgelegenheid en de ruimtebehoefte te bepalen. Door met drie scenario’s te werken, is rekening gehouden met het feit dat de economie niet vastligt maar met onzekerheden is omgeven. 

Resultaat

De Leidse regio is in Nederland een uniek totaalproduct. Met het LBSP en omgeving beschikt de regio over een variëteit aan vestigingsmilieus waar uiteenlopende bedrijven en instellingen hun vestigingswensen op een kwalitatief goede manier kunnen invullen. De ramingen van de toekomstige ruimtebehoefte en een mogelijke verdeling van de vraag over de deelgebieden, vormen een eerste onderbouwde voorzet voor vervolgstappen.

Het onderzoek heeft inzichtelijk gemaakt dat de Leidse regio ruimte biedt voor een variatie aan vestigingsmilieus waarvan hoogwaardige bedrijven uit de drie sectoren gebruik kunnen maken. LBSP biedt ruimte aan R&D bedrijvigheid in een campus omgeving. De locatie biedt een parkachtige omgeving en er is ook  ruimte voor hoogwaardige productie.

Door in dit onderzoek een integrale, vanuit het gebied geredeneerde opzet, is aangetoond dat tot en met 2030 aan de ruimtevraag kan worden voldaan, maar dat er per locatie aandachtspunten zijn waarover op korte termijn knopen doorgehakt moeten worden. Dit betekent onder meer dat er tijdig voldoende ruimte gereserveerd moet worden voor het LSH cluster om een toekomstbestendig gebied te kunnen ontwikkelen.  

Het onderzoek heeft daarmee inzichtelijk gemaakt dat de groei van de drie sectoren tot en met 2030 nu al vraagt om een groot aandeel van de beschikbare ruimte op de deelgebieden. Om ook na 2030 over voldoende ontwikkelruimte te kunnen beschikken is het belangrijk dat de drie gemeenten meerdere locaties kunnen aanbieden. Het advies luidt om de samenwerking tussen gemeente, provincie, IQ, LUMC, Leiden Universiteit, BioPartner Unlock en de aanwezige bedrijven te behouden én te bevorderen. De inzet van middelen (menskracht en budgetten) zal in de komende jaren onveranderd beschikbaar moeten blijven. Daarnaast kan worden geput uit de kracht van de Kennisas Rotterdam, Delft, Noordwijk om het gebied ook in regionaal verband beter te benutten.

Provincie Zuid-Holland, Gemeente Katwijk, Gemeente Leiden, Gemeente Oegstgeest