Gebiedsontwikkelingen en werklocaties

De juiste verdeling én optimale benutting van beperkte ruimte is in Nederland een terugkerend thema. Meerdere functies (wonen, bedrijvigheid, recreatie, natuur) strijden om ruimte, maar kunnen elkaar in het beste geval ook versterken. Dat vraagt om een integrale aanpak, waarbij publieke en private belanghebbenden vanuit het perspectief van verschillende functies naar de ontwikkeling van een gebied kijken. Alleen op die manier kan een juiste balans worden gevonden voor bewoners, bedrijven, bezoekers en de brede leefomgeving.

Maak kennis met onze expertise
Nieuws
Team KCAP met Buck Consultants International wint prijsvraag Keflavík Airport Area Strategisch Masterplan, IJsland

Zürich/Rotterdam, 21 december 2021 - Met een geïntegreerde visie, waarin een ambitieus economisch ontwikkelingsconcept wordt gekoppeld aan duurzame strategieën voor ruimtelijke planning, landschap en mobiliteit, heeft Team KCAP met Buck Consultants International de internationale prijsvraag voor het strategisch masterplan van de Keflavík Airport Area in IJsland gewonnen.

Bekijk volledig artikel
Steeds meer productie van sleutelcomponenten en eindassemblage uit Azië terug naar Europa en VS

Meer dan 60 procent van de Europese en Amerikaanse bedrijven verwacht de komende 3 jaar een deel van hun Azië-productie terug te brengen naar Europa en de VS.

Bekijk volledig artikel
Agenda
Propositie

Onze adviseurs vullen verschillende rollen in alle stadia van (stedelijke) gebiedsontwikkeling: vanaf de ideefase (opstellen masterplan met expliciete aandacht voor economische haalbaarheid), via een gedegen uitvoeringsstrategie (afspraken maken met betrokken stakeholders om de opgestelde plannen te realiseren) tot en met uitvoering en daadwerkelijke realisatie van plannen.

Onze propositie is meerledig:

  • Overheden assisteren met een brede gebiedsgerichte aanpak
  • Toekomstscenario’s schetsen en vervaardigen van een roadmap voor gebiedsgerichte ontwikkelingen
  • Stakeholdersanalyses voor een gezamenlijke aanpak
  • Proces- en programma management voor gebiedsgerichte aanpakken en het omkatten van transformatiegebieden vanuit een economisch ruimtelijke bril
  • Werklocatieonderzoek (ramingen, programmering, actieplannen, herstructureringsaanpak, verduurzamingsaanpak, kansenzones)
  • Haalbaarheidsstudies (doelgroepen en uitgifteopties)
  • Grondprijsanalyses
  • Vergelijkend internationaal georiënteerd onderzoek, best practices
Onze visie op gebiedsontwikkeling en werklocaties

Gebiedsopgaven kunnen zich afspelen op verschillende ruimtelijke schaalniveaus. Denk aan een concreet plangebied, zoals de herstructurering van een (deel van een) bedrijventerrein tot gemeentelijk, regionaal, corridor- of zelfs landsdeel niveau. De vraag die centraal staat is hoe een integrale benadering in co-creatie tussen overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere maatschappelijke actoren kan worden ingevuld, waarbij alle perspectieven de ‘ruimte’ krijgen die ze nodig hebben.

Bij het afwegen van economische functies gaat het daarbij nadrukkelijk om meer dan alleen de vierkante meters die nodig zijn voor bedrijfsprocessen, kantoren of logistiek. Juist de samenhang met wonen (levendige gebieden), groen (leefbare en aantrekkelijke omgeving), en een veelzijdige en robuuste infrastructuur (bereikbaarheid, digitale mogelijkheden, energiezekerheid) bepaalt in belangrijke mate de economische (aantrekkings-)kracht van een gebied of locatie. De verwachte groei en veranderingen in de economie in combinatie met de schaarser wordende ruimte in stedelijke regio’s vragen van provincies en gemeenten om een goed onderbouwde planning van werklocaties. Het gaat niet alleen om aantallen hectaren en metrages, maar ook om de juiste vestigingskwaliteit van de werkomgevingen op de daarvoor meest geschikte locaties.