Supply chain-netwerk studie 2
Het optimaliseren van het wereldwijde distributienetwerk voor consumentgoederen.
Vraag
De klant heeft BCI ingeschakeld bij het optimaliseren van het wereldwijde distributienetwerk voor haar consumentgoederen. Optimalisatiedoelstellingen zijn het verkorten van de doorlooptijd in de keten, het verlagen van kosten en het optimaliseren van het voorraadniveau in de keten.
Te beantwoorden vragen zijn onder meer:
- Bestaan er betere distributienetwerken (vanuit kosten- en doorlooptijdperspectief) dan het huidige directe distributie model naar de diverse markten?
- Waar kunnen in een optimaal distributie-netwerk hubs en eventuele regionale DC's het beste worden gevestigd? En worden alle consumentgoederen gerouteerd via een hub en evt. Regionaal DC of is er diversiteit in goederenstromen?
- Wat zijn de kosten en doorlooptijd in het optimale distributie-netwerk?
De resultaten van het project worden gebruikt als input voor een aansluitend end-to-end supply chain optimalisatie project.
Achtergrond
Het wereldwijde distributienetwerk van de klant heeft zich organisch ontwikkeld en is niet eerder geoptimalizeerd. Enkele kenmerken van, en trends in, het huidige netwerk zijn:
- De bulk van de productie vindt plaats in Mexico, China en Zuid-Oost Azie. Nieuwe producten zullen naar verwachting kleiner worden, wat een gunstig effect zal hebben op de ketenkosten.
- De klant bedient veelal dealers en distributeurs via wekelijkse leveringen, terwijl de seizoensgevoeligheid in de diverse marktregio's hoog is.
- De e-Com-markt (Direct to Consumer) groeit hard in met name de grotere consumenten-markten; de focus bij de professionele klanten ligt veelal op maatwerk en reparatie services.
- Grote groei wordt met name verwacht in APAC. De concurrentie is echter hevig en de druk om de kosten en de dienstverlening te verbeteren is hoog.
Bovenstaande kenmerken en trends brengen aanzienlijke veranderingen met zich mee in de eisen aan het distributienetwerk. Het vormt de noodzaak om optimalisatiemogelijkheden te analyseren en het wereldwijde netwerk opnieuw te ontwerpen.
Onze aanpak
Het projectteam van de klant had al eerder data verzameld (en opgeschoond) van de diverse locaties. BCI paste vervolgens haar beproefde 5 stappenplan toe voor het ontwerp van een nieuw optimaal supply chain-netwerk:
- Stap 1: Het projectteam opzetten en het project structureren in termen van activiteiten, timing en verwachtingen.
- Stap 2: De huidige situatie in termen van kosten en doorlooptijd voor transport- en opslagactiviteiten analyseren en interpreteren. Een "Baseline” ontwikkelen, daaraan de toekomstige groeiverwachtingen toevoegen om als basis te dienen voor het vergelijken van nieuwe alternatieve netwerkstructuren .
- Stap 3; Benchmark van best practices netwerkstructuren in de sector. Tevens voerde BCI een zwaartepuntanalyse uit in iedere regio. In een scenario workshop zijn alternatieve netwerkstructuren (scenario's) geïdentificeerd en gevalideerd. De meest interessante scenario's zijn geselecteerd voor verdergaande analyse.
- Stap 4: BCI ontwikkelde scenario-modellen en voerde een kwantitatieve analyse (kosten en capaciteiten) en een kwalitatieve analyse (service level, duurzaamheid en risico’s) uit en testte de robuustheid (gevoeligheid voor veranderingen inschaal en mix) van ieder scenario.
- Stap 5: BCI en het klantteam kozen gezamenlijk het optimale scenario en rapporteerde de business case en een strategische routekaart aan senior management.
Uitgangspunten bij de ontwikkeling van alternatieve netwerkstructuren:
- "Schone lei": “geen beperkingen” en “out of the Box” denken werden aangemoedigd. Met name is er veel aandacht besteed aan best practices uit de sector.
- “DC locatie”: optimalisatie van de DC locatie op basis van klantlocaties en verzendpatronen en -profielen (FTL, LTL en Parcel). Optimalisatie van de doorlooptijd naar de klant en minimalisatie van de distributiekosten met name in de markten Noord-Amerika, Europa, India en China.
- “Netwerkhubs”: hubs in Noord-Amerika, China en Maleisië zijn bepaald in verband met preferentiële handelsakkoorden (bijv. ASEAN). Het meest efficiënt distributienetwerk vanuit deze hubs moeten worden opgezet naar de markten in India, Dubai, Australië, Nieuw-Zeeland en andere Aziatische locaties .
Resultaat
Ongeacht het gekozen netwerk, is BCI gestart met het identificeren van “low-hanging fruit” in iedere regio.
Bij de uiteindelijke aanbeveling van het optimale netwerk-scenario is een kostenbesparing van 8-12% geïdentificeerd en gerealiseerd. Enkele punten:
- Noord-Amerika: het bestaande DC netwerk in de VS en Mexico blijkt reeds effectief en efficiënt en wordt aangeraden niet te veranderen. De Canadese market kan vanuit het Oost-Amerikaanse DC worden bediend.
- Europa: vestig een fabriek in de EU voor 80% van de Europese vraag en besteed een tweede DC uit aan een 3PL in Duitsland.
- India: verander de importhaven voor het bedienen van de Indiase markten om aanzienlijke doorlooptijd en besparingen op transportkosten te realiseren.
- APAC: voor kostenoptimalisatie kunnen de warehouse-activiteiten in China geconsolideerd worden in 2 DCs (5 DCs vandaag de dag). Nieuw Zeeland kan direct vanuit Australie worden bediend, dus het bestaande DC in Nieuw Zeeland kan worden gesloten.
- Een mondiale hub is een aantrekkelijke set-up voor nieuwe producten (new releases) en de hoogwaardige producten. Deze producten kunnen direct naar de klant worden verscheept via luchtvracht. De uiteindelijke strategische routekaart is door de klant gemaakt om direct aan te sluiten bij de routekaart van andere lopende projecten.
“BCI is uitgegroeid tot onze voorkeurspartner voor netwerkontwerp en supply chain-optimalisatie over de hele wereld.”