Economie en vestigingsklimaat

De economische structuur van een stad, regio of land is voortdurend in verandering. Veranderende economieën op wereldschaal, toenemende ESG-regelgeving en technologische en arbeidsmarktontwikkelingen versnellen deze veranderingen en brengen nieuwe uitdagingen met zich mee voor beleidsmakers en bedrijven.

Nieuws
Overheden bundelen krachten voor economisch herstel

Het Kabinet heeft met grote waardering het Economisch Herstelplan van de gezamenlijke provincies omarmd. “Dit herstelplan is ons gezamenlijke strijdplan om Nederland uit de crisis te investeren en innoveren”, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Bekijk volledig artikel
NT TV over de verduurzaming van de verslogistiek

De import, export en het binnenlandvervoer van versproducten groeit nog steeds en is binnen Europa vrijwel volledig weggeöriënteerd. De klanten in de versketens zoals de retail en de grote warenhuizen in binnen- en buitenland gaan in de komende jaren hogere eisen stellen aan de verduurzaming van vervoer in hun ketens.

Bekijk volledig artikel
Agenda
Propositie

Een strategie en routekaart voor economische ontwikkeling moeten goed gefundeerd, toekomstgericht en actiegericht zijn. Binnen een regionale of lokale economische ontwikkelingsstrategie moet bijzondere aandacht worden besteed aan innovatie en (technologie)clusters, omdat deze een welvarende economische toekomst ‘garanderen’.

Soepele infrastructuursystemen en optimale infrastructuurknooppunten maken bijna altijd deel uit van een economische ontwikkelingsstrategie. Nieuwe investeringen in infrastructuur, zeehavens, luchthavens en binnenlandse logistieke hotspots, nieuwe partnerschappen en nieuwe technologische geavanceerde mobiliteitsoplossingen vragen om een ​​combinatie van visie en marktgebaseerde haalbaarheid. Op alle geografische niveaus (internationaal-nationaal-regionaal) zijn slimme logistiek en efficiënte duurzame stadsdistributiesystemen in opkomst.

Onze visie op economie en vestigingsklimaat

Strategie en routekaart voor economische ontwikkeling moeten goed gefundeerd, toekomst- /en actiegericht zijn. Binnen een regionale of lokale economische ontwikkelingsstrategie moet bijzondere aandacht worden besteed aan innovatie en (technologie)clusters, omdat deze een belangrijke aanjager vormen voor een welvarende economische toekomst. Soepele infrastructuursystemen en optimale infrastructuurknooppunten maken altijd deel uit van een economische ontwikkelingsstrategie. Nieuwe investeringen in infrastructuur, zeehavens, luchthavens en binnenlandse logistieke hotspots, nieuwe partnerschappen en nieuwe technologische geavanceerde mobiliteitsoplossingen vragen om een ​​combinatie van visie en actie op basis van recente marktinzichten. Op alle geografische niveaus (internationaal-nationaal-regionaal) zijn slimme logistiek en efficiënte duurzame (stads)distributiesystemen in opkomst.

Cases
Case
Ruimtevraag LSH en kennisintensieve bedrijvigheid Leidse regio
Ruimtevraag LSH en kennisintensieve bedrijvigheid Leidse regio
De gemeenten Katwijk, Leiden en Oegstgeest willen meer inzicht in de ontwikkelingen van en rondom Leiden Bio Science Park (LBSP). De gemeenten hebben behoefte aan een behoefteraming voor ondersteunde bedrijven gericht op LSH en andere innovatieve bedrijvigheid op (inter)nationaal niveau voor vijf verschillende deelgebieden. Hiervoor is vanuit kw...
Bekijk volledige artikel
Case
Innovatie Ecosystemen Rotterdam
Innovatie Ecosystemen Rotterdam
In het kader van haar nieuwe Omgevingsvisie wil de gemeente Rotterdam meer zicht krijgen op de belangrijkste trends en ontwikkelingen die leiden tot nieuwe economie zoals digitalisering, circulaire economie en energietransitie (en de daarvoor benodigde sleuteltechnologieën). De gemeente verlaat daarbij het clusterbeleid (rond food, life sciences...
Bekijk volledige artikel
Case
Gebiedsontwikkeling Merwe-Vierhavens (M4H) Rotterdam
Gebiedsontwikkeling Merwe-Vierhavens (M4H) Rotterdam
De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam werken aan de ontwikkeling van Merwe-Vierhavens (M4H) tot een innovatief woon-werkmilieu dat inspeelt op de nabijheid van haven en stad. Het is de wens om M4H optimaal in te richten voor de maakindustrie, met een mix van werken, wonen en voorzieningen.
Bekijk volledige artikel
Case
Economische effectanalyse Groeiplan Watertechnologie
Economische effectanalyse Groeiplan Watertechnologie
De vraag betreft het bepalen van de economische en maatschappelijke effecten van het Groeiplan Watertechnologie. Een groot consortium van 600 watertechnologiebedrijven, kennisinstellingen, waterschappen, drinkwaterbedrijven en overheden heeft een Groeifondsaanvraag opgesteld voor het ontwikkelen van nieuwe kennis, toepassingen en talent om aan d...
Bekijk volledige artikel