Optimalisatie van productienetwerken
Het optimaliseren van uw productielocaties is nu belangrijker dan ooit. Mondiale onzekerheden en verstoringen dwingen veel bedrijven om te bepalen hoe ze hun netwerk van productielocaties op de toekomst kunnen voorbereiden, bijvoorbeeld vanuit het perspectief van kosten, risico en duurzaamheid. Of u nu deel uitmaakt van een groeiend bedrijf en verdere bedrijfsgroei wilt faciliteren met capaciteitsuitbreiding in de productie, of dat u actief bent in een bedrijf dat onder druk staat en uitgedaagd wordt om de “landed costs” te verlagen en de winstmarges te optimaliseren, u zult footprint scenario's moeten definiëren, ze analyseren en uw strategie voor de toekomst moeten opstellen.
Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring in de uitvoering van projecten gericht op het optimaliseren van netwerken van productielocaties. Onze projecten omvatten zowel de wereldwijde netwerken van een bedrijf als regionale netwerken in bijvoorbeeld Europa, het Midden Oosten en Afrika, Amerika of de Azië-Pacifische regio. Ons grondige proces, met kwantitatieve analyses gecombineerd met kwalitatieve en risicoanalyses, stelt u in staat om de beste oplossing voor uw productielocaties te bepalen, rekening houdend met bedrijfsstrategie, volumeprognoses en verwachte externe ontwikkelingen.
In de huidige wereldwijde context is onzekerheid een gegeven. Geopolitieke onrust, ontwikkelingen in (productie)technologieën, uitdagingen op de arbeidsmarkt, wijzigingen in het fiscale klimaat, om er maar een paar te noemen, zijn drijfveren voor uw bedrijf om uw netwerk van productielocaties te herzien en optimaliseren. Strategische overwegingen die moeten worden meegenomen in initiatieven om netwerken van productielocaties te herzien zijn bijvoorbeeld:
- Kunnen we het risico van onze productielocaties verminderen door decentralisatie?
- Moeten we locaties consolideren om schaalvoordelen te maximaliseren, of moeten we dicht bij onze klanten/markten produceren in een gedecentraliseerd netwerk?
- Wat zal de impact zijn van slimme productietechnologieën op onze optimale locatie voor de toekomst?
- Hoe moeten we Make versus Buy strategieën in evenwicht brengen?
- Zijn strategieën zoals near-sourcing, near-shoring, re-shoring, China+1, haalbare strategieën voor ons bedrijf?
Typische projecten voor het optimaliseren van netwerken van productielocaties leiden tot duidelijke en meetbare voordelen voor onze klanten. Gemiddeld betekent dit:
- Tot 25% gerealiseerde verlaging van de totale kosten
- Doelgerichte roadmaps, die zorgen voor het juiste niveau van kapitaalinvestering op het juiste moment
- Objectieve en gekwantificeerde vermindering van risico's (en potentiële gevolgen van risico's)
Met onze tientallen jaren ervaring, bewezen methoden en tools en sterke projectmanagementvaardigheden weten we in de eerste plaats hoe we deze projecten vanuit inhoudelijk oogpunt moeten uitvoeren (kwantitatieve modellering van productielocaties, kwalitatieve en risicoanalyses). Ten tweede ligt onze toegevoegde waarde ook in het management van het project, de betrokkenheid van belanghebbenden en de ontwikkeling van een bedrijfsvoorstel dat klaar is voor besluitvorming. Ten slotte leveren we resultaten die direct in de praktijk kunnen worden geïmplementeerd en vaak deel uitmaken van het daadwerkelijke uitvoeringsproces.
Uitgangspunten voor het optimaliseren van productielocaties
Onze bewezen aanpak is gebaseerd op de volgende uitgangspunten, die garant staan voor een grondige, gedetailleerde en op feiten gebaseerde analyse.
Een productielocatiescenario kan drie basisbouwstenen omvatten:
- Configuratie van de productielocatie - bijvoorbeeld geconsolideerde versus meer gedecentraliseerde opties voor productielocaties.
- Kandidaat-locaties - huidige locaties en potentiële nieuwe locaties.
- Opties voor 'Make vs. Buy' (zelf produceren versus inkopen).
In een project voor het optimaliseren van netwerken van productielocaties heeft u de mogelijkheid om verschillende (soorten) netwerkscenario's te testen, variërend van relatief kleine verbeteringen van het huidige netwerk zonder aanzienlijke investeringsbehoeften tot meer extreme scenario's met aanzienlijk optimalisatiepotentieel, maar die ook veel meer inspanning en budget vergen om te implementeren.
Factoren in de analyse
In onze aanpak nemen we een volledige kostenanalyse op van het huidige productienetwerk van uw bedrijf en toekomstige scenario's: operationele kosten, kapitaalinvesteringen en transitiekosten. Alleen door de combinatie van deze financiële factoren kan het werkelijke optimale scenario voor de toekomst van uw bedrijf worden gedefinieerd. Als illustratie van een recent project: het implementeren van het scenario met de laagste operationele kosten door een aanzienlijke capaciteit te verplaatsen naar een locatie met lage kosten in Mexico of Thailand leidde ook tot zeer hoge investeringsbehoeften en veranderingskosten, waardoor dat scenario uiteindelijk verreweg het duurste was. Bij de analyse van productielocaties gaat het niet alleen om kosten. Het optimale scenario wordt ook bepaald door kwalitatieve factoren die een directe invloed hebben op de klant (bijv. serviceniveaus, betrouwbaarheid, snelheid van levering) en door conditionele factoren zoals risico's en de complexiteit van de productielocaties.
Tot slot speelt ook duurzaamheid een rol in deze analyses. CO2-uitstoot, energieverbruik, groene energie, etc. zijn elementen die in de analyses meegenomen worden.
Van resultaten van scenarioanalyse naar een routekaart voor het optimaliseren van productielocaties
Op basis van de volledige analyse van kosten, kwalitatieve factoren die van invloed zijn op de klant en risico's wordt het optimale scenario geselecteerd. Dit is niet alleen een mathematische analyse, maar vereist ook de betrokkenheid van de belangrijkste belanghebbenden in uw bedrijf. Het betrekken van een multifunctioneel team gedurende het hele proces, te beginnen met de definitie van de strategische drijfveren voor productielocaties, via de ontwikkeling van zinvolle scenario's en vervolgens het bespreken van de scenarioresultaten, helpt bij het opstellen van een uitvoerbaar plan dat door de organisatie wordt geaccepteerd.
In de routekaart voor het optimaliseren van netwerken van productielocaties wordt de overgang van de huidige naar het gewenste toekomstige netwrek van productielocaties gepositioneerd in een tijdlijn: wanneer welke actie te ondernemen (fabriek sluiten, capaciteit verschuiven, nieuwe fabriek openen)? Wanneer welke hoeveelheid tijd en moeite te investeren? Wanneer wordt welk deel van het eindresultaat bereikt?
Optimalisatietools
In onze aanpak maken we gebruik van zowel in-house ontwikkelde tools en databases als ook software voor productielocatie-optimalisatie, zoals SC Guru van Llamasoft. Het gebruik van dergelijke tools voor gedetailleerde modellering biedt onder andere de volgende voordelen voor u als onze klant:
- Mogelijkheid om snel "what-if"-analyses uit te voeren
- Herbruikbare tools waarmee scenario's bijvoorbeeld snel opnieuw kunnen worden uitgevoerd met nieuwe volumeprognoses
- Sterke visualisatie van resultaten, wat helpt bij de communicatie binnen uw bedrijf.