06 november 2024
Wat betekent Amerikaanse verkiezingsuitslag voor Nederlandse economie en vastgoed?
Donald Trump lijkt op dit moment de winnaar te gaan worden van de Amerikaanse verkiezingen. Deze uitslag gaat ook invloed hebben op de Nederlandse economie en vastgoed, blogt René Buck.
De afgelopen maanden heb ik de aanloop naar Election Day in de Verenigde Staten met grote belangstelling gevolgd. Beroepsmatig uiteraard, maar ook vanuit verbondenheid met het land waar ik zo vaak ben geweest en in al zijn variëteit heb leren kennen.
De conclusie van de verkiezingsuitslag lijkt te zijn (op moment van schrijven zijn nog niet alle uitslagen binnen): Trump + Trump + Trump. Donald Trump in het Witte Huis, zijn Republikeinen met een meerderheid in de Tweede Kamer en nu ook een meerderheid in de Senaat (Eerste Kamer). Na de winst van Trump in 2016 zei een journalist: ‘De Amerikanen nemen Trump serieus, maar niet letterlijk. In de rest van de wereld nemen ze zijn uitspraken letterlijk, maar hemzelf niet serieus’. Dat was deze verkiezingen precies weer het geval. Voor veel journaals en talkshows in Nederland waren de afgelopen maanden zijn rare uitspraken 'hot stuff'. Maar de Amerikanen hebben in (krappe) meerderheid kitchen table topics de doorslag in hun stemkeuze laten geven: inflatie, hoge prijzen voor dagelijkse boodschappen en benzine, frustratie over ongecontroleerde, forse migratiestromen, ergernis over grote financiële steun voor oorlogen ver weg, zonder directe Amerikaanse belangen.
Handelsoorlog
Wat is een eerste economische duiding van de verkiezingsuitslag? Ten eerste kunnen we een handelsoorlog verwachten als Trump als president gaat doen wat hij zijn kiezers beloofd heeft. Make America Great Again door onder andere importtarieven te heffen. Dat kan volgens hem oplopen tot 20 procent op alle goederen vanuit alle landen in de wereld (voor producten uit China zijn er speciaal extra hoge tarieven). Dat betekent voor Nederland als handelsland een groot probleem, want de Europese Commissie zal met gelijke munt terugbetalen. Zij zal de importtarieven op Amerikaanse producten voor de Europese markt verhogen en dan zijn de poppen aan het dansen. Op individueel bedrijfsniveau betekent het dat elk Nederlands bedrijf dat exporteert naar de Verenigde Staten het risico loopt om van de ene op de andere dag erachter te komen dat zijn producten opeens 20 procent duurder zijn geworden. Daar gaat je concurrentiepositie.
Hogere inflatie
Een tweede effect is hogere inflatie, ook al heeft Trump de verkiezingen gewonnen met de belofte die laag te houden. In een eerdere column in Vastgoedmarkt heb ik betoogd dat de beoogde importtarieven (die toch -deels- in de kostprijs van producten verwerkt zullen worden), de verwachte verlaging van de vennootschapsbelasting (Trump wil van 21 procent naar 15 procent) en de ‘deportatie’ van miljoenen ongedocumenteerde (illegale) immigranten (leidend tot salarisverhogingen op vaak toch krappe arbeidsmarkten) onontkoombaar gaan leiden tot hogere inflatie. De Amerikaanse FED zal dat effect proberen te beperken door renteverhogingen, die ook zullen worden overgenomen door de Europese Centrale Bank. Voor vastgoed betekent dat waarschijnlijk hogere financieringslasten.
Klimaatambities in de ijskast
Ten derde betekent de verkiezingsuitslag dat de duurzaamheids- en klimaatambities van de Verenigde Staten voor een groot deel in de ijskast gaan. Minder subsidies voor groene energie en elektrische auto's, maar 'drill and frack oil and gas'. Terwijl we getuige zijn van steeds extremer wordende weersomstandigheden in de Verenigde Staten en Europa gaat het grootste Westerse land op haar handen zitten en hier voorlopig weinig aan doen. Dat effect is wellicht niet meteen de komende vier jaren te zien, maar op middellange termijn is dat zeer zorgelijk.
De kern van democratie is dat wie de meeste stemmen haalt in het Witte Huis terecht komt. Trump staat voor een gigantische taak om in een diep verdeeld land al zijn beloften waar te maken.
Bron: www.vastgoedmarkt.nl /Wat betekent Amerikaanse verkiezingsuitslag voor Nederlandse economie en vastgoed?