Transformatie van de supply chain, project management en implementatie
Het ontwikkelen van een plan of strategie is slechts één kant van de medaille. Het succesvol implementeren of zelfs uw supply chain transformeren is de andere kant van de medaille. Deze zijde bepaalt veelal het succes van de supply chain van de onderneming.
Strategische, tactische en operationele projecten en initiatieven worden vaak gevolgd door een implementatie fase om de nieuwe set up te verankeren in uw dagelijkse bedrijfsvoering. Dit kan een kleine verandering zijn in de supply chain of een majeure wat vaak een transformatie project vereist. Een project- of verandermanager zal de verandering leiden. U probeert mensen vrij te maken met de juiste achtergrond om het initiatief te leiden en te ondersteunen of om een essentieel teamlid in het project te zijn. Indien u bepaalde expertise mist of eenvoudigweg niet over de middelen of ervaring beschikt, kunnen wij voor uw project ervaren senior projectleiders plaatsen.
Een naadloze implementatie is essentieel, maar wordt niet altijd gerealiseerd. Dit resulteert in lange periodes van herstel en/of organisatorische problemen. Om naadloze verandering te bewerkstelligen maken wij gebruik van bewezen methodieken én ervaren medewerkers om het proces te begeleiden. Het ontwikkelen van de juiste supply chain-oplossing is slechts één element van het hele verhaal. Het waarmaken is iets anders. Veel supply chain-transities mislukken door het ontbreken van een goede visie of door een slechte implementatieplanning/-uitvoering. De afgelopen tien jaar hebben we een sterke capaciteit voor implementatieondersteuning ontwikkeld, waaronder een pool van senior supply chain professionals.
Enkele belangrijke vragen om veranderingen te bewerkstelligen in de supply chain zijn:
- Sponsoring
Hoe is het initiatief verankerd in de organisatie? Hoe “verkopen” we het nieuwe concept aan ons bestuur? Wie is de sponsor van het project? - Organisatie-uitlijning
Hoe kan de supply chain-visie worden gekoppeld aan de algemene bedrijfsstrategie? Hoe gaan we implementeren? Wat voor soort organisatie, rol, team, tijdlijnen? Volgorde van activiteiten? Welke hulpmiddelen heb ik nodig? - Risicomanagement
Wat zijn de risico's en hoe kunnen plannen opgesteld worden om risico’s te beheersen? - Onderlinge afhankelijkheden
Wat zijn de onderlinge afhankelijkheden tussen de transformatie van de supply chain en andere projecten zoals IT-implementaties? Hoe beheert u tijdlijnen, middelen, budget en risico's? - Resultaatgerichtheid
Wat zijn de voordelen? Hoe meten we tijdens het project de uiteindelijke resultaten (SMART). Hoe koppel je het nieuwe concept en de bijbehorende organisatie aan prestatie indicatoren en KPI’s? Hoe meten we resultaten? - Communicatie
Welke stakeholders zijn erbij betrokken? Hoe kunt u het beste alle interne (en externe) belanghebbenden beheren? Wie moet geïnformeerd worden? Welke partners, leveranciers, klanten worden beïnvloed en hoe met deze belanghebbenden te communiceren. - Stabiele toestand
Zijn er na de livegang veranderingen nodig in de huidige organisatie? Welke functies, processen?
Wij bieden verschillende op verschillende niveaus ondersteuning aan die specifiek geschikt zijn voor uw project en gericht zijn op een naadloze implementatie. Onze ervaren professionals zijn in staat een rol in het project te vervullen die aansluit bij uw wensen en eigen mogelijkheden.
BCI onderscheidt vier rollen:
- Project eigenaar, waarbij wij van A tot Z verantwoordelijk zijn
- PMO-rol, die doorgaans de project leider om zowel vanuit inhoud als project management te sturen
- SME-rol, waarbij we een expert leveren om de kennis- en ervaringskloof te dichten
- Facilitator, eigenaar van het proces en ontwikkeling van capaciteiten in uw organisatie
Het structureren van het project
Bij het structureren van een project kijken we zowel naar zachte als harde factoren. We onderscheiden drie invalshoeken:
- Projectmanagement
- Transformatiemanagement
- Stakeholdermanagement
Deze integrale aanpak zal leiden tot een succesvolle basis van het project, zowel vanuit de mensgerichtheid als vanuit de structuur van het project of het programma.
Een gestructureerde projectaanpak op basis van fasen met duidelijke mijlpalen en poorten (go no/go)
Voor onze verandertrajecten hanteren wij een bewezen aanpak. De aanpak bestaat uit verschillende stappen:
A. Creëer een gevoel van urgentie
Het is belangrijk om het belang van de verandering te benadrukken en steun te krijgen van relevante belanghebbenden in het project.
B. Creëer een coalitie
Samenwerken met andere stakeholders die gemotiveerd zijn om de beoogde resultaten te behalen. Het creëren van de benodigde kracht in de organisatie om de verandering door te voeren is van cruciaal belang.
C. Ontwikkel de visie en strategie
Een duidelijke visie en strategie ondersteunt het begrip van het initiatief in de organisatie en van alle betrokkenen. Ook de strategie over hoe het resultaat zal worden opgeleverd, moet worden begrepen door de projectorganisatie en de belangrijkste betrokken belanghebbenden.
D. Communiceer de verandering
Communicatie is de sleutel tot succes. Door alle relevante belanghebbenden bij het project en vooral bij de resultaten te betrekken, wordt een naadloze implementatie ondersteund.
E. Cross-functional teams
Het activeren van een breed team van mensen die in staat zijn om in het project te handelen en de verandering te realiseren, zal resulteren in een soepel proces dat profiteert van een brede drijvende kracht.
F. Genereer successen op de korte termijn
Het genereren en communiceren van overwinningen op de korte termijn laat individuen in de organisatie het vroege succes van de verandering zien.
G. Consolideer de winst en zorg voor meer verandering
H. Veranker de nieuwe aanpak
Zo zorg je ervoor dat het project naar verwachting wordt uitgevoerd, de juiste communicatieniveaus worden gehanteerd en het project de gewenste verandering oplevert.